luni, 21 decembrie 2009

Descriere L293D pentru conectarea a 2 motorase DC



L293D este cea mai usoara calea pentru construirea unui driver pentru motoare deoarece trebuie doar sa lipiti firele de la motorase la integrat, pini de control la microcontroler, si pini de alimentare la baterie.









Pinul16(Vcc1) se alimenteaza la o tensiune de 5V.
Pinul8(Vcc2) se alimenteaza la o tensiune maxima de 24V, acesta este pinul de la care motoarele primesc curent.
Pini4,5,13,12 sunt GND, deci ii conectati pe toti 4 intre ei si apoi ii conectati la minusul sursei de alimentare pentru Vcc1 si Vcc2.
Pinul1(1,2EN) este pinul de ENABLE pentru primul motoras si se conecteaza la microcontroler sau la Vcc1, in functie de programul pe care il folositi pentru a controla primul motoras.
Pini3,6(1Y,2Y) sunt pini care se conecteaza la un motoras DC.
Pini2,7(1A,2A) sunt pini de control pentru un motoras care se conecteaza la microcontroler.
Pinul9(3,4EN) este pinul de ENABLE pentru al doilea motoras, care se conecteaza la microcontroler sau la Vcc1, in functie de programul pe care il folositi in controlarea celui de al doilea motoras.
Pini14,11(4Y,3Y) sunt pini care se conecteaza la un al doilea motoras DC.
Pini15,10(4A,3A) sunt pini de control pentru cel de al doilea motoras, care se conecteaza la microcontroler.


Pinul1 si pinul 9 (pinii de enable) sunt ca un fel de intrerupatoare; pinul1 cand este strabatut de un curent electric cu o tensiune de 5V permite curentului electric sa ajunga la primul motor, cat timp nu este strabatut de un curent electric, acesta nu permite miscarea motorului deoarece nu mai permite curentului electric sa ajunga la motor. Pinul9 face acelasi lucru numai ca pentru al doilea motor.
Pinul2 ,pinul7, pinul15 si pinul10 (1A,2A , 4A,3A) sunt pini de control a celor 2 motoare; daca vreti ca ambele motoare sa mearga intr-o directie, trebuie ca pinul2(1A) si pinul15(4A) sa aiba aceeasi valoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu